Дома > Вести > Вести од индустријата

Како работи машината за ласерско заварување?

2023-07-19

Ласерско заварувањенуди различни предности, вклучувајќи прецизна контрола, високи брзини на заварување, минимално термичко нарушување и способност за заварување сложени геометрии. Најчесто се користи во индустриите како што се автомобилската, воздушната, електрониката и производството на накит каде што е потребно висококвалитетно и ефикасно заварување. Значи, како функционира ласерскиот заварувач?



Ласерски заварувач користи фокусиран ласерски зрак со висок интензитет за спојување или спојување на метали. Процесот ги вклучува следните чекори:

Ласерско генерирање: Ласерските машини за заварување користат ласерски извор за да генерираат високо фокусиран зрак на светлина. Најчестите типови на ласери за заварување се ласери со цврста состојба, ласери со влакна и ласери CO2.

Испорака на зрак: Ласерскиот зрак се доставува до работното парче користејќи различни методи како што се огледала или кабли со оптички влакна. Зракот е насочен токму кон областа што треба да се заварува.

Фокусирање: Ласерскиот зрак минува низ леќата за фокусирање што го стеснува и концентрира зракот до големина на мала точка. Овој фокусиран зрак помага да се постигне висока енергетска густина на местото на заварување.

Подготовка на материјалот: Подготовка на металот за заварување, осигурувајќи се дека површините се чисти и правилно порамнети. Деловите обично се прицврстени или прицврстени за да се одржи саканото позиционирање за време на процесот на заварување.

Процес на заварување: Кога ласерскиот зрак е прецизно фокусиран на работното парче, високата енергетска густина го загрева металот, предизвикувајќи негово топење и формирање на стопен базен. Влезот на топлина е локализиран и контролиран, минимизирајќи го термичкото нарушување на околниот материјал.

Формирање завар: додека ласерскиот зрак се движи по спојот, стопениот метал се зацврстува и се формира завар. Движењето на ласерскиот зрак може да се контролира со роботска рака или CNC систем за да се следи саканата патека на заварување.

Ладење и зацврстување: Откако ќе помине ласерскиот зрак, зоната погодена од топлина се лади и стопениот метал се зацврстува за да формира силна врска помеѓу материјалите за заварување. Може да се користат соодветни техники за ладење за да се контролира стапката на ладење и да се намали ризикот од изобличување или пукање.

 

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept