Дома > Вести > Вести од индустријата

Која е разликата помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање?

2023-12-21

Машината за ласерско обележување се однесува на машинска опрема која користи ласер за трајно обележување на површината на разни различни хемиски супстанции. Машината за ласерско гравирање се однесува на техничка опрема која користи ласери за рачно резба на суровини што мора да се резбаат рачно. Заедничките карактеристики на машината за ласерско обележување и машината за ласерско гравирање се обработуваат со ласерско сечење и сите тие припаѓаат на рекламна опрема. Машините за ласерско обележување не се погодни само за рекламната индустрија, туку и за различни полиња за пакување. Машините за ласерско гравирање не се погодни само за рекламната индустрија, туку и за различни индустрии за украсување и производство на автомобили. Следно, дозволете ми да ја објаснам разликата помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање.



1. Разликата помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање е во тоа што ширината за време на работата е различна.

Ширината на машината за ласерско обележување не е многу голема, што е само со големина на типично канцелариско биро. Ширината на производство и обработка на машините за ласерско гравирање е релативно голема, бидејќи некои машини за ласерско гравирање со висока моќност главно се користат за ласерско сечење на метални материјали. Се разбира, постојат и некои машини за ласерско гравирање со мала излезна моќност кои произведуваат ширини на обработка кои не се големи, но генерално, машините за ласерско гравирање имаат поголема работна ширина од машините за ласерско обележување.

2. Втората разлика помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање е разликата во брзината.

Брзината на машините за ласерско обележување е многу поголема од онаа на машините за ласерско гравирање. За производителите на чиста вода, производната линија која работи за една минута е околу 100 метри горе-долу.

3. Разликата помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање е три: длабочината е различна.

Машините за ласерско гравирање можат рачно да резбаат спецификации на големи патувања, а исто така можат и ласерски да сечат длабоко надвор од машините за ласерско обележување.

4. Разликата помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање е во тоа што ласерскиот генератор е различен.

Системскиот софтвер за ласерска патека на машината за ласерско гравирање се состои целосно од три леќи за заден поглед и еден рефлектор, а ласерскиот генератор обично е пробна епрувета од стакло со јаглерод диоксид. Животниот век на ласерските генератори со стаклени цевки е генерално во рамките на 2000-10000 часа. Ласерски генератори со стаклена епрувета со јаглерод диоксид се за еднократна употреба. Ласерските генератори на машините за ласерско обележување се генерално ласерски генератори на метални црева (машини за обележување неметални) и ласери со влакна YAG (машини за ласерско обележување на метален материјал), со работен век генерално над пет години. Металното црево на машината за ласерско обележување може повторно да се надува за нанесување.

5. Разлики во цените помеѓу машините за ласерско обележување и машините за ласерско гравирање

Различни конфигурации, како што се различни ласери и различни моќи, ќе имаат различни крајни цени. Општо земено, машините за ласерско гравирање имаат подлабока длабочина на резба и поголема моќност. Но, генерално, машините за ласерско обележување имаат плитка длабочина на печатење и помала ласерска моќност. За неметални ласерски машини за гравирање и сечење, оние со мала моќност се многу поевтини од машините за ласерско обележување, но машините за ласерско гравирање со висока моќност се поскапи.




We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept