Дома > Вести > Вести од индустријата

Разликата помеѓу металната CNC машина и машините за ласерско сечење на метал

2024-01-04

1. Принцип

Машина за ласерско сечење: Машината за ласерско сечење користи високоенергетски ласерски зрак за сечење материјал. Ласерскиот зрак е фокусиран на исклучително мало место и го сече материјалот со загревање и испарување.

Плазма машина за сечење: Плазма секачите користат плазма со висока температура за сечење материјали. За време на процесот на сечење со плазма, гасот се активира со лачно празнење за да се формира плазма, која се фокусира на материјалот преку млазницата за сечење.

2. Квалитет на сечење

Ласерска машина за сечење: Ласерот може да постигне точност на сечење метал во рок од 0,2 мм. Покрај тоа, машината за ласерско сечење може да заврши бесконтактно сечење со површината на работното парче на производот. Јазот за сечење е мал, прецизноста е висока, зоната на термичка опасност е мала, а внатрешната дупка за сечење е мазна и без бруси. пропуст.

Машина за сечење со плазма: Плазмата може да сече за 1mm, но јазот за сечење е малку поголем, внатрешната дупка на сечењето не е мазна и нерамна, а точноста на сечењето е мала.

3. Трошоци

Ласерска машина за сечење: Составена е од многу високопрецизни делови, а цената на механичките делови е релативно висока. Но, бидејќи во основа е без одржување, цената на потрошниот материјал е многу ниска.

Машина за сечење плазма: набавната цена е релативно евтина, но цената на потрошниот материјал е висока. На пример, цели факели за сечење треба да се заменат во рок од неколку часа, а секачите со плазма трошат големи количини на енергија.

4. Околина за користење

Машина за ласерско сечење: Машините за ласерско сечење обично бараат релативно чиста и затворена работна средина за да се обезбеди стабилност на ласерскиот зрак и квалитетот на сечењето.

Машина за сечење плазма: Машините за сечење со плазма имаат релативно ниски барања за работната средина и можат да се користат во сурови средини.





We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept