Дома > Вести > Вести од индустријата

Процес на сечење на алуминиум: совети и совети

2024-03-12

Кога треба да исечете алуминиум, имајќи ги предвид овие совети може многу да ви ја олесни работата.


1.Може да се користат алатки за обработка на дрво

Бидејќи алуминиумот е еден од помеките метали, можете да пренамените и некои висококвалитетни алатки за сечење дрво за сечење алуминиум. Погрижете се секогаш да користите карбидни сечила.


2. Користете лубрикант

Лубрикантите за сечење метал помагаат да се намалат брборењата и недоследноста за време на процесот на сечење, а исто така помагаат да се отстранат чиповите и браздата. Најчестиот алуминиумски лубрикант е WD-40, но другите лубриканти како што се восокот за сечење метал и водата се подеднакво ефикасни во спречувањето на затнувањето на сечилото.


3. Помал дијаметар на сечилото е подобар

Општо земено, ножевите со помал дијаметар создаваат почисти и попрецизни сечења бидејќи помалите дијаметри резултираат со помало истекување, а помалото истекување значи помазно сечење.

 

China Laser Cutting Machine Manufacturer


4.Стегање на работното парче при сечење алуминиум

Стегањето на работното парче го одржува стабилно, а стабилното работно парче резултира со почисто сечење. Друга придобивка од стегањето е тоа што ја подобрува безбедноста, намалувајќи ја веројатноста предметите да излетаат од пилата и да го повредат операторот.


5.Заштита од абење и солза

Кога сечете алуминиум или кој било друг материјал, секогаш носете соодветна заштитна опрема, вклучувајќи заштитни очила или очила и заштита за слух. Се препорачува и целосна заштита на лицето.


6. Користете ги десните алатки

Лимени шипки и ножици, аголни мелници, длета и карбидни сечила се сите алатки што ги користат занаетчиите за да се справат со професионални или сам проекти. Во секој случај, постојат вистинските рачни алатки кои ќе ја надополнат вашата пила или машински алат. За сечење на дебели алуминиумски цевки може да биде потребно нож за кружна пила за сечење метал од карбид.

 

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept